؟ سوال (۳۰)

سلام ، آیا به کاربردن طلا و نقره برای مردان و زنان شرعا جایز است؟

? پاسخ :
علیکم السلام ؛

به کاربردن طلا و نقره در چیزهای مختلفی هست از جمله ظرف و ظروف و تزئینات و غیره ، پس مفصلا باید خدمتتون عرض کنیم که :
- به کار گرفتن تمام ظروف پاک به جز طلا و نقره ، برای خوردن ، نوشیدن ،وضو گرفتن و ... درست است، تفاوتی ندارد چوبی، سنگی ، آهنی یا شیشه و ... باشد اما کاربرد ظروف طلا و نقره مانند : بشقاب، قاشق، تشت، قابلمه و... که از جنس طلا و نقره باشد برای مرد و زن "حرام" و ممنوع است زیرا پیامبر ﷺ میفرماید : [ لاتشربوا في آنیة الذهب و الفضة و لا تاكلوا في صحافهما فانها لهم في الدنیا و لكم في الآخرة ] رواه الشیخان
( در ظروف طلا و نقره ننوشید و نخورید ، زیرا آنها در دنیا برای کافران و در قیامت برای شما [مسلمانان] است )

- در فتوای اصح ، حتی برگرفتن و نگهداری کردن ظروف طلا و نقره برای مرد و زن حرام است هرچند که از آنها استفاده نکند مثلا گذاشتن استکان، قوری و غیره از جنس طلا و نقره بر روی طاقچه یا کمد جهت تزئین حرام است . اما خرید و فروش و تجارت آنها صحیح است و نیز به کاربردن و نگهداری دیگر ظروف گرانبها از جنس یاقوت ، الماس، مرجانی و غیره جایز است.

- کاربرد ظرف "مُمَوَّه" (یعنی زراندود یا نقره اندود) و انگشتر آب طلا گرفته برای مردان ، به شرطی که کم باشد و با آتش هیچ مقدار طلا یا نقره از آن بدست نیاید، حلال می‌باشد.

- امام نووی رحمه‌الله میفرماید : ( در فتوای قوی مذهب امام شافعی رحمه‌الله، پینه کردن و تعمیر ظروف با طلا، به هرکیفیتی حرام است ، والله اعلم )
[ عن علي رض: ان النبي اخذ حریرا و ذهبا فقال : ان هذین حرام علی ذكور امتي - و في روایة : حل لاناثها- ] رواه اصحاب السنن بسند صحیح
( پیامبر ﷺ حریر و طلا را به دست گرفت و فرمود : این دو بر مردان امتم حرام و برای زنان امتم حلال هستند)
اما پینه کردن با نقره برای تعمیر کردن ظروف و غیره جایز است : [ عن انس رض : ان قدح النبی ﷺ انصدع فسلسله بفضه ] رواه البخاری
( کاسه‌ی پیامبر ﷺ ترک خورد و آن را با نقره تعمیر نمود )

- در کاربرد طلا ، نوع آن مهم نیست که سفید یا زرد و ... و چند عیارباشد بلکه تمام انواع آن یک حکم را دارند و استفاده از آن برای مردان مانند انگشتر و غیره حرام بوده و از نظر پزشکی هم ضرر و زیان آن برای مردان به اثبات رسیده است.اما کاربرد انگشتر نقره برای مردان جایز است و نیز فایده بخش هم خواهد بود.

برخی مضرات پزشکی طلا برای مردان : در تحقیقات انجام شده در سال 2010 در ونکوور کانادا مشخص شد طلا دارای خاصیت شبه القایی است که بر پوست و خون مردان اثر منفی دارد می تواند علاوه بر اثر منفی در کبد، موجب غلظت خون شده و به مرور زمان به امراض قلبی و سکته برای آقان منتهی می شود، استفاده طولانی از طلا روی تمام هورمونهای مردان به ویژه هورمونهایی که از ناحیه هیپوفیز در بدن پخش می شود تأثیر منفی می گذارد و در آن میان می توان به کاهش ترشح تستسترون و کمبود اسپرماتوزوئید، در نهایت کاهش قدرت جنسی و در نتیجه عقیم شدن آنها اشاره کرد.

 

? @soal_dini ?
? sdini.com ?

 احکام طلا ونقره