؟ سوال ( ۵٨ )
❓آیا خودکشی در اسلام جائز است؟
حکم عملیات انتحاری یا استشهادی چیست ؟
______________
? پاسخ : ⚜علیک السلام⚜
 
 اگر انسان به منطق اسلام آشنا با شد،در می یابد که مرگ انتهای راه نیست بلکه ابتدای راهی است بدون پایان .

صریح ترین و متقن ترین آیه ای که در زمینه خودکشی می تواند مورد استناد قرار گیرد، آیه بیست و نه سوره نساء می باشد که خداوند متعال می فرماید:

 (ولاتقتلوا انفسکم ان‌الله کان بکم رحیما و من یفعل ذلک عدوانا و ظلما فسوف نصلیه نارا و کان ذلک علی‌الله یسیرا)

یعنی: خودتان را نکشید، همانا خداوند نسبت به شما مهربان است و هرکس از روی دشمنی و ستمگری چنین کاری کند‌‌‌‌ پس او را به زودی در آتش دوزخ درآوریم و این کار برای‌خدا آسان است.

حدیث صحیح از پیامبر(ص): فرمود: «مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِحَدیدَهٍ فَحَدیدَته فی یَده یُجاءُ بِها فی بَطْنِه فی نارِ جَهَنَّمَ خالِدا فیها مُخَلّدا أبدا، ومَنْ شَرِبَ سَمّا وَقَتَلَ نَفْسَهُ، فَسَمُّهُ فی یَدِهِ یَتَحَسّاهُ فی نارِ جَهَنَّمَ خالِدا فیها أبَدا، وَمَنَ تَرَدّی مِنْ جَبَلٍ، فَقَتَلَ نَفْسَهُ فهو یَتردّی فی نار جهنّم خالدا فیها مُخلّدا أبَدا».

?کسی که بوسیله آهن خودکشی کند پس آهن پاره بدست که (قسمتی از آن) به شکمش فرو رفته آورده می‏شود، و وارد آتش جهنم می‏گردد. ودر آن بطور أبد و همیشگی خواهد سوخت، و کسی که با خوردن سمّ خودکشی کند، پس سمّ در دست به آتش جهنم انداخته می‏شود و در آن بطور دائم خواهد سوخت، و کسی که خود را با پرت کردن از کوه به قتل برساند، پس به آتش جهنم پرت می‏شود و در آن تا أبد خواهد ماند.لازم به ذکر است فقها ومجتهدین وشارحین حدیث باتوجه به روایتهای دیگر حدیث مذکورکه بدون عبارت (خالدافیها مخلداابد) امده ودربعضی روایت به این لفظ امده:ا لَّذِي يَخْنُقُ نَفْسَهُ يَخْنُقُهَا فِي النَّارِ وَالَّذِي يَطْعَنُهَا يَطْعَنُهَا فِي النّار
قَالَ وَهُوَ أَصَحُّ لِأَنَّ الرِّوَايَاتِ قَدْ صَحَّتْ أَنَّ أَهْلَ التَّوْحِيدِ يُعَذَّبُونَ ثُمَّ يخرج مِنْهَا وَلَا يُخَلَّدُونَ فرموده اند اینکه دراین حدیث میفرماید اگر کسی به نوعی خوکشی کند دراتش جهنم به ابدی خواهدسوخت برای کسانی است که ان عمل خودکشی رحلال بداند چون اگر ان عمل را حلال نداند مرتکب گناه کبیره شده اماکافر نگشته چون به روایتهای صحیح ثابت شده که کسی با ایمان ازدنیا خارج شود هرچند مرتکب گناه کبیره شده باشد به ابدی درجهنم نخواهد ماند وسر انجام ازان خارج میشود.بعضی دیگر فرموده اند معنای حدیث اینست که اگر کسی خود کشی کند شایسته انست که به ابدی درجهنم بماند(هرچند به خاطر اصل ایمانش خداونداورا سرانجام ازجهنم بیرون می اوردوبه ابدی درجهنم نخواهد ماند) .منبع .تحفة الاحوذی به نقل ازابن حجر. مرقاة المفاتيح شرح مشكاة المصابيح.

و نیزاز رسول اله (ص) که می فرماید: من قتل نفسا به شی فی الدنیا عذب به یوم القیامه.(متفق علیه)

هر که خود را در دنیا به واسطه هر چیزی به قتل برساند و خودکشی کند با همان وسیله در روز قیامت تعذیب می گردد.

پیامبر اکرم” صلی ‏الله ‏علیه ‏و‏سلم” در روایت دیگری می‏فرماید: «مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِسَمٍّ، عُذِّبَ بِهِ».

☝️کسی که با خوردن سم خودکشی کند، با همان سمّ معذّب خواهد شد،و...

عمليات انتحاری و قتل نفس با هر نیتی حرام و گناهی است از گناهان کبیره
به نص آیه ۲۹ سوره النساء ، عمل انتحاری و خود کشی حرام است و خداوند انتحاریون را تهدید به عذاب می نماید و می فرماید:
النساء آیه30
وَمَنْ يَفْعَلْ ذَٰلِكَ عُدْوَانًا وَظُلْمًا فَسَوْفَ نُصْلِيهِ نَارًا ۚ وَكَانَ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرًا

و کسی که چنین کاری (یعنی خودکشی یا خوردن به ناحق اموال دیگران) را تجاوز گرانه و ستمگرانه مرتکب شود ، او را با آتش دوزخ می‌سوزانیم، و این (عمل هم) برای خدا آسان است.

✨علما و فقها متفق هستند هر نصی که عام باشد ، بر عمومیتش باقی خواهد بود و به آن عمل می شود مگر دلیلی آن را تخصیص کرده باشد ، يعني جائز نيست تخصيص حكم عام بدون وجود مخصص.

حكم آیه عام است و هیچ مخصصی برای آن نیست و تمام مفسرین و فقها بدون استثنا قول به عمومیت آیه نموده اند.
و روح و عقل انسان، امانت و ودیعه الهی است هر چیزی که سبب تباه و هلاکت آن شود حرام است.
و نیز خداوند میفرماید :
{و لاتقتلوا بایدیکم الی التهلکة}
(خود را با دست خود هلاک نکنید )

به جز عده‌ی کمی از عالمان وهابی مسلک ، که عملیات انتحاری و استشهادی را حرام میدانند تمام عالمان اهل سنت ، قائل به حرام بودن آن هستند و حتی بزرگان وهابی چون ابن باز و ابن عثیمین ، آن را جایز نمیدانند.

#خودکشی

??والله اعلم??

? منبع : کتب فقهی مذهب امام شافعی رض
? کپی بدون ذکر منبع ، ممنوع
? و صلّی الله علی سیّدنا محمّد و علی آله و صحبه و سلّم

? @soal_dini ?
? www.sdini.ir ?

خودکشی انتحار