؟سوال (۴۶)

سلام علیک ، لطفا توضیح بدید که خون بعد از زایمان چه احکامی داره؟ مدت خون چقدر هست؟ چه چیزهایی در این دوران حرام است؟ با تشکر

? پاسخ :

و علیک السلام و رحمت الله ؛

خون بعد از زایمان را در شرع ، " نِفاس" می‌‌گویند که غسل را واجب می‌کند و بعد از پاکی و متوقف شدن خون ، واجب است غسل انجام شود.

ــ کمترین مدت نفاس، یک لحظه است یعنی مقدار مشخصی برای کمترین زمان آن قرار داده نشده و حتی گاهی اوقات، برخی زنان بدون آمدن خون هم زایمان می‌کنند و اگر چنین چیزی برای زنی روی داد، واجب است بعد از تولد بچه، غسل کند و واجبات (نماز و...) را انجام دهد.

ــ بیشترین مدت آمدن خون نفاس، شصت روز است اما اغلبا ، مدت آمدن خون نفاس چهل روز است.
ــ مدت خون از زمانی که بچه از مادر جدا میشود محاسبه میگردد و تفاوتی ندارد در اینکه خون ، بعد از زایمان فورا شروع به آمدن کند یا در اوقات بعد از آن. ( یعنی اگر تا اتمام پانزده روز هرگونه خونی بیاید نفاس بشمار می‌رود اما فاصله‌ی میان ولادت و آمدن خون، پاکی محسوب میشود، یعنی اگر بعد از زایمان، خونی نداشت، واجب است غسل کند و نماز و روزه‌ی واجب را انجام دهد)

ــ اگر بعد از ولادت ، پانزده روز به پاکی گذشت و سپس خون آمد، نفاس به حساب نمی‌آید، بلکه خون حیض است.

ــ اگر در مدت کمتر از چهل روز پاک شد، واجب است غسل کند و نماز را از سرگیرد .

ــ نُه موردی که در حیض حرام هستند در نفاس هم حرام هستند زیرا در اصل، نفاس همان حیض است که وجود جنین جلوی آمدن آن را گرفته بود پس به اجماع علما تمام احکام حیض در نفاس هم متحقق است. مثلا قضا کردن نماز ِ دوران نفاس حرام است اما قضای روزه واجب است و... [ چه اعمالی در دوران حیض حرام است ؟ ✓ پاسخ]

ــ گذشتن خون نفاس از مرز شصت روز، مانند گذشتن خون حیض از مرز پانزده روز است و هر پنج قسمت استحاضه در نظر گرفته میشود مثلا اگر زن قبلا زایمان کرده بود به عادت سابق برگردانده میشود، اگر قادر به تشخیص خونش نبود، بر طبق آن رفتار میکند به شرطی که خون غلیظش از مرز شصت روز عبور نکند و اگر توانایی تشخیص نداشت، نفاسش یک لحظه بوده است.

٭٭٭ دو نکته ضروری :

❶ : یاد گرفتن دانش حیض و نفاس و استحاضه بر زن واجب است و اگر شوهر بر آن آگاه بود بر او واجب است زنش را تعلیم دهد، اگر آگاه نبود، باید زنش را نزد فرد عالمی بفرستد تا آن را یاد بگیرد و شوهر حق ندارد زنش را از یادگیری این مطالب منع کند.

❷ : از تمام مادران و خواهران و دختران بزرگوار ، درخواست میکنم در برابر یادگرفتن این دانش مهم و واجب، اصلا شرم نکنند و خجالتی نکشند زیرا شما در این کار هیچگونه دخالتی ندارید همانگونه که پیامبر گرامی اسلام میفرماید: [ هذا شیئ کتبه الله علی بنات آدم ] رواه الشیخان
( این چیزی است که خداوند بر دختران آدم قرار داده است)

? @soal_dini ?
? sdini.com ?

چه اعمالی در دوران حیض حرام است ؟ ✓ پاسخ

احکام نفاس