؟ سوال (۳۲)

سلام و درود، لطفا درباره کعبه و اجزای آن توضیحاتی بفرمایید.

? پاسخ :
علیکم السلام ؛

کعبه یا همان بیت الله الحرام ، یعنی خانه‌ی خداوند متعال که قبله‌ی مسلمانان جهان می‌باشد و اتاقی است که پیامبر خدا حضرت ابراهیم خلیل الله (ع) ، به امر خداوند منان آن را ساخت و در قرآن کریم و احادیث صحیح درباره آن بحث شده است.
این اتاق درمیان "مسجد الحرام" واقع است و مسجدالحرام دور آن را فراگرفته است.
مسجدالحرام نیز در میان شهر "مکه "، و شهر مکه در میان "حرم" واقع است و حرم به سرزمین محترم و منع شده گفته میشود که قسمتی از سرزمین حجاز میباشد.
خانه‌ی کعبه بصورت چهار نبش ساخته شده است، نبش اول که در طرف جنوب شرقی واقع شده، رکن "حجرالاسود" یعنی نبش سنگ سیاه نامیده میشود زیرا سنگ سیاه بهشت در آنجا نهاده شده است، پیامبر ﷺ میفرماید : [ نزل الحجر الاسود من الجنه، و هو اشد بیاضا من اللبن ، فسودته خطایا بنی آدم ] رواه الترمذی و حسنه
( حجرالاسود از بهشت نازل شده و از شیر سفیدتر بود، سپس گناهان بنی آدم آن را سیاه نمود )

و اگر بیت درطرف چپ شما قرار بگیرد، و رو به شمال حرکت کنید به درب بیت خواهید رسید و فاصله‌ی میان نبش حجرالاسود و درب بیت، " المتلزم " نامیده میشود، و هنگامی که از درب بیت عبور میکنید در طرف راست شما، " مقام ابراهیم " قرار دارد و آن سنگی است که حضرت ابراهیم علیه‌السلام، در هنگام ساختن بیت بر آن ایستاده است و جای پاهای مبارک او مشاهده میشود، و هم اکنون قفسی دور سنگ را فرا گفته است.
پیامبر ﷺ میفرماید : [ الرکن و المقام یاقوتتان من یواقیت الجنه ] رواه البیهقی بسندصحیح
( حجرالاسود و سنگ مقام ابراهیم دو یاقوت از یاقوت‌های بهشت‌اند )

فاصله میان "حجرالاسود" و "مقام ابراهیم" را " الحطیم" میگویند، بعد به نبش دوم بیت می‌رسید که "الرکن العراقی" نام دارد. از این نبش قسمتی از بیت با دیوار کم ارتفاعی جدا شده است که آن را "حجر اسماعیل" نامیده‌اند.

سپس به نبش سوم بیت می‌رسید که آن را " الرکن الشامی " می‌نامند و در مواقع زیادی نبش دوم و سوم که حجر اسماعیل از آنها جداشده است را " الرکنان الشامیان " -دو رکن شامی- می‌نامند.
و بعد از آن رو به جنوب میکنید و به نبش چهار می‌رسید که آن را " رکن یمانی " می‌گویند.

 

? @soal_dini ?

? sdini.com ?

اجزای کعبه